Înainte de a apela la serviciile unui arhitect, în vederea realizării proiectului pentru casă, este bine să vă puneţi un pic de ordine în idei şi să schiţaţi cât de cât forma şi compartimentarea viitoarei locuinţe, pentru a avea un punct de plecare în discuţiile cu arhitectul.
De ce ar trebui ţinut cont, trecând peste partea financiară (aici mă refer strict la proiectul constucţiei casei, nu şi a utilităţilor din curte):

  • Dimensiunile şi forma terenului şi restricţiile impuse prin CU sau alte restricţii (retragere de la hotar, limită de inalţime, etc). De exemplu, din câte ştiu, prin lege se cere o retragere de 0.9m în cazul pereţilor fără ferestre şi 1.9m în cazul pereţilor cu ferestre.
  • Orientarea faţa de punctele cardinale
    Eu unul recomand ca amplasarea camerelor în care vei petrece cel mai mult timp să nu fie spre nord. Spre nord se poate aplasa casa scării, baia, camara, camera tehnică, garaj, dressing.
  • Numărul de membri ai familiei şi vârsta acestora
    Dacă aveţi copii mici, de exemplu, va trebui fie să prevedeţi un spaţiu mai generos pentru bucătărie fie un loc de luat masa. Dacă aveţi parinţi neputincioşi va trebui să vă gândiţi la amplasarea unui dormitor la parter. Tot legat de aceaste condiţii va trebui să suplimentaţi numărul băilor.
  • Stilul de viaţă al familiei
    Dacă sunteţi genul de familie care vă petreceţi zilele împreună în living atunci livingul va trebui să fie un pic mai mare. Dacă ai un serviciu care te obligă să lucrezi (şi) acasă va trebui să prevedezi şi un birou. Dacă ai un hobby mai special (modelism, tâmplarie, sculptură, etc) sigur o să ai nevoie de un atelier.
  • Destinaţia casei
    Dacă este locuinţă de vacanţă sau cu uz sezonier (de exemplu o sa locuieşti aici în timpul vacanţei de vară a copiilor) eu unul zic că nu are rost să investeşti într-o locuinţă prea mare. La fel ca şi în cazul caselor de vacanţă. În mod cert, în aceste situaţii, mare parte a zilei o vei petrece afară, în curte. În cazul în care există o eventuală perspectivă ca peste ani de zile să devină locuinţă permanentă, te poţi gândi şi la varianta în care să faci proiectul casei mai mic dar cu structură de rezistenţă ce să permită eventualele extinderi.
  • Prezenţa utilităţilor
    Mă refer aici cu precădere la cazul încălzirii locuinţei. Dacă o să ai centrală pe lemne sau peleţi va trebui să prevezi o cameră tehnică destul de mare. Pentru cazul încălzirii cu lemne o să ai nevoie şi de o magazie, fie ea şi din lemn construită, ca anexă pe lângă casă.


Câteva sfaturi legate de schiţarea planului de casă
Aceste sfaturi sunt orientative, nu sunt un îndemn în a le urma cu sfinţenie, le pun aici doar pentru a avea un punct de plecare.

  • Dimensiunile şi numărul încăperilor.
    Nu recomand dormitoare mari. La casă poţi foarte bine să prevezi un dressing pentru depozitarea hainelor şi a lenjeriei, scăpând astfel de o mulţime de corpuri de mobilier în camere, astfel o sa ai camere aerisite şi uşor de întreţinut. În plus, dresingul poate fi prevăzut cu arisire permanentă, hainele tale nu vor mai căpăta miros de “stătut”. Un dormitor cu suprafeţe între 11 şi 16mp este suficient, în majoritatea cazurilor.
    Dimensionează corespunzător camera tehnică, în funcţie de soluţia folosită pentru încălzit dar şi de alte funcţiuni/echipamente. Ziceam mai sus de cazul centralei pe lemne. Dar, tot în CT poţi pune şi o maşină de spălat, o ladă frigorifică sau congelator pe care îl accesezi mai rar. În unele cazuri poţi pune aici ceva dulapuri pentru scule sau alte lucruri de trebuinţă prin casă. Asta ca să nu strici aspectul celorlalte încăperi. Pentru o cameră ce ţine o centrala pe lemne consider ca un minim de 6-7mp este necesar.
    Este greu de făcut o recomandare pentru dimensionarea bucătăriei. Aici depinde foarte mult de stilul de viaţă, de membrii familiei, de electrocasnicele ce le vei avea aici şi de gradul lor de folosire: maşină spalat vase, rufe, cuptor gaz/electric, cuptor microunde, fierbător, frigider, congelator, maşină de facut pâine, feliator, expresor cafea, etc. Dacă unele o să le folosiţi des este bine să vă gândiţi la amplasarea lor într-un loc în care să stea permanent. De exemplu dacă folosiţi des maşina de pâine sau storcatorul de fructe când aveţi copii mici.
    Nu faceţi livinguri imense. O suprafaţă de cel mult 30-35mp pentru o familie cu doi copii mici este suficientă. Părerea mea.
    Pentru baie cu cadă : minim 6mp, maxim 8-9mp.
    Pentru baie cu dus : minim 3mp, maxim 6mp.
    Cred că numărul minim de camere necesare pentru o locuinţă unifamilială este:
    living+bucatărie+2*baie+CT+dressing+dormitor părinţi+camere*(număr copii)+casa scării(la locuinţa cu etaj).
    În plus, dacă este necesar, cameră pentru bunici, birou, magazie, atelier, încă o baie dacă locuim cu bunicii sau sunt copii mai mulţi. Consider că o cameră de luat masa este inutilă. Eventual un colţ amenajat lângă o bucătarie mai mică.
  • Garajul
    Consider că, în cele mai multe cazuri, construirea unui garaj zidit este o investiţie inutilă. Maşina este făcută să stea afară şi o copertină este mult mai potrivită si, uneori, cu o mai mare utilitate decât garajul. Dacă vei face garaj, ideal ar fi să pui garajul spre nord, asigurând astfel un plus de izolaţie termică.
  • Balcoanele
    Sunt adeptul unui singur balcon cu acces comun de pe hol, acolo unde nu există living la etaj. Majoritatea oamenilor pe care îi cunosc nu folosesc în mod curent balconul decât ca să facă curat sau să pună lenjeria la aerisit. În plus, prezenţa balconului anexat camerei duce fie la scăderea eficienţei termice fie la creşterea cheltuielilor cu construcţia.
    Desigur, sunt situaţii unde este chiar necesar să ai balcon cu ieşire din cameră, dar aceste situaţii sunt rare.
  • Casa scării
    Cred că cea mai bună formă a scării este cea cu odihnitor, dacă spaţiul permite. Dacă nu, scară balansată. O laţime a treptei de 80cm-100cm. Recomand ca amplasarea să se facă spre nord. În funcţie de situaţie şi pretenţii casa scării ocupă un spaţiu destul de mare, mergând până la 7mp/nivel, poate chiar mai mult.
  • Bucatărie şi living comune/nedecomandate
    O problemă ce naşte destul de multe dispute şi controverse. Am tot citit şi pe net, mai ales pe forumurile gospodinelor şi părerile sunt împarţite. În funcţie de cât şi ce găteşte fiecare. Cert este că dacă se gateşte zilnic şi româneşte mirosurile se vor împrăştia… în ciuda hotelor performante ce există acum pe piaţă. Dacă doreşti spaţiu comun living şi bucătărie trebuie să te gândeşti măcar la o soluţie de separare temporară, prin uşi culisante. În orice caz nu recomand bucătăria deschisă spre hol şi casa scării.
    În plus, gândeşte-te şi la zgomot. Ai copii şi vrei, la ora somnului de prânz, să faci anumite mâncăruri unde eşti nevoit să foloseşti scule electrice de bucătărie (robot de bucătărie, blender, storcător de fructe, etc). Sau poate vine soţul acasă de după tura de noapte şi va trebui să doarmă.
    Bucătariile “open space” nu sunt pentru majoritatea familiilor de la noi. Vorba cuiva, sunt pentru acele familii unde se folosesc mult semipreparatele sau unde se manâncă la restaurant, sau unde nu se prajeşte mai deloc.

Recomandări generale şi observaţii privind aplasarea încăperilor

  • amplasaţi încăperile ce nu necesită încalzire la nivelul unui spaţiu locuit spre partea mai umbrită a terenului (nord, în general). Asfel de camere: camera tehnică/centrală, garaj, casa scării, debara, dressing, eventual baia (fiind mai mică)
  • baile, bucătăria şi CT să fie adiacente pentru a se optimiza traseele instalaţiilor, mai ales ale coloanelor
  • amplasează uşile exterioare astfel încât să fie cât mai ferite de bătaia vântului, ploi, ninsori. Intrarea cea mai des folosită poate să fie printr-un mic hol de separare (vestibul)
  • plasează bucătăria în vecinătatea livingului
  • daca ai terasă este bine ca aceasta să fie comună şi livingului şi bucătăriei, mai ales în cazul utilizării intensive
  • camera tehnică/camera centralei să fie poziţionată astfel încât accesul să se poată face şi din interiorul casei şi din exterior, mai ales în cazul centralelor pe lemne şi pe peleţi fără padoc
  • dacă ai copii mici amplasează bucătaria şi livingul astfel încât să ai vedere spre locul de joacă din curte
  • deşi sunt soluţii pentru fonoizolare este bine ca băile să nu fie perete în perete cu camerele în care se doarme

Ţin să precizez că atât aici cât şi în viitoarele articole pun în discuţie cazul unei case “normale”, fără extravaganţe, fără cerinţe deosebite.
Cam atât deocamdata.
În articolul următor voi discuta despre proiectul de casă: ce trebuie să conţină, aspecte legate de amenajare, proiectarea instalaţiilor şi altele.