Ca in orice facem, trebuie sa existe un inceput. Si ca in orice caz acest inceput este motivul, care motiv poate fi ori o dorinta, ori o nevoie (oare mai este si altceva???).
Asadar, cu ce incepem?
Cu terenul? – NU
Cu proiectul? – NU
Cu banii? – NU
Nu si nu si nu….

Eu cred ca prima lamurire cu care ar trebui pornit acest drum este daca stii cu adevarat ce implica traiul la casa. Si aici ma refer cu precadere la cei care locuisc la oras. Stii?

O sa dau trei exemple, cat se poate de scurte, pentru a intelege cat mai bine despre ce este vorba:
1. Cunosc ceva familii cu copii care dupa ce s-au mutat la casa au constatat ca aici copii lor nu au cu cine sa se joace. Sau, ma rog – ca tot e termenul la moda, sa socializeze. Fiind plasati intr-o zona putin locuita sau fara copii, sau cu copiii de varste mult diferite de cea a copiilor lor. Desigur, exista si varianta cu iesitul in oras, dar de multe ori timpul sau alte probleme nu ne permit acest lucru.
2. Altii stau mai departe de oras, dar cotidianul ii obliga sa faca naveta la oras. Serviciu, scoala copiilor, sport, etc. Mult timp pierdut: du copilul la scoala, ia-l de la scoala, du copilul la sport, ia-l de acolo, adu al doilea copil de la cresa…. etc
3. Apoi mai este si problema intretinerii, o casa necesita ceva mai multa “atentie” decat un apartament cu 3 camere:
– primavara (si nu numai) se fac lucrari in gradina : curatat pomi, gazon, curatat curtea, plantat flori (eu unul deocamdata m-am limitat la pomi si la iarba – n-are rost sa stresez copiii)
– casa mult mai mare, curatenie mai multa
– daca ai casa pe un camp nelucrat si drum neasfaltat o sa ai parte de ceva mizerie
Vorba aia, la casa ai tot timpul treaba.

Eu unul as recomanda oricui isi doreste sa se mute de la bloc la casa, discutand aici de mutatul de la oras la tara, sa cantareasca bine problema mai intai din aceste puncte de vedere.

Considerentul numarul doi este, desigur, puterea financiara.
Va trebui sa iei in calcul muuulte cheltuili, pe langa costul constructiei si amenajarii casei in sine. Nu va uitati pe net ca o casa costa 500EUR/mp la cheie, sau mai stiu eu cat. Si cat costa terenul. Iata o lista (sigur, nu completa) cu cheltuieli aferente constructiei si amenajarii casei:
– amenajare teren/gradina/curte
– gardul
– utilitatile (gaz, curent, energie electrica)
– sistem de alarma
– paratrasnet (in multe situatii este nevoie si de asa ceva)
– sistem de protectie la socuri electrice (in zonele noi/marginase va veti confrunta si cu asa ceva)
– a doua masina
– costul proiectului
– amenajare cale de acces
– paza materiale (daca este cazul, si de multe ori este)
– benzina pentru naveta
– atentiile date muncitorilor
– autorizatii
Si nu de putine ori apar si cheltuieli “surpriza” pe parcursul acestei perioade: se naste un copil, parintii batrani si ajunsi la capatul puterii, te lasa masina, ai vre-un an plin de nunti si botezuri, etc.

Poate ca pentru unii este mai putin semnificativ, dar daca vrei o casa pe placul si nevoile tale va trebui sa te implici mult, indiferent daca vei construi in regie sau cu firma. De la proiectare pana la ultimul detaliu de amenajare. Pe de o parte va trebui sa vezi cum va arata casa ta, pe de alta parte va trebui sa stai cu ochii pe echipele de muncitori. Caci, pe la noi, se gasesc destul de rar “meseriasi” seriosi si priceputi, pe de o parte, pe de alta parte nu intodeauna constructorul/proiectantul intelege ce doreste beneficiarul. In plus, pe parcursul constructiei poti descoperi ca unele lucruri ai dori sau ar fi mai bine sa fie altfel si atunci proiectul mai sufera modificari.

Cam atat pe azi, in viitor voi face o mica divagatie despre alegerea terenul, pozitionarea lui si la ce trebuie sa fii atent cand cumperi terenul.