Vă prezint o POSIBILĂ metodă oarecum simplă, pentru cunoscători, prin care puteţi să scăpaţi forumul de o serie de spammeri, de aceia care lucrează cu “bot”-uri, sau aşa numitele “spambots”. Citiţi despre aceste aplicaţii pe Wikipedia : http://en.wikipedia.org/wiki/Spambot
Metoda este utilă mai ales în cazul în care nu se doreşte adaugarea de câmpuri noi obligatorii la înregistrarea utilizatorului.
În esenţă, metoda pe care o propun se poate aplica şi în cazul altor aplicaţii, de exemplu WordPress, Coppermine Photo Gallery şi altele.
Sătul să tot adaug într-unul din forumurile mele banări ba pe clase de IP-uri, ba pe adese de email m-am gândit că ar trebui să fie un leac mai băbesc şi pentru treaba asta, dincolo de importuri de adrese IP, instalare de plug-in-uri şi altele.
O sa dau exemplu cu phpBB: la acest forum gestionarea înscrierilor şi autentificarea se face prin fişierul “ucp.php”. Gândesc că un bot nu face altceva decât să apeleze acest fişier, să completeze câmpurile automat, să verifice emailul de activare (dacă este cazul) şi undeva să insereze (în unele cazuri) un post sau subiect nou în forum. Uneori spamul se opreşte la adaugarea url-ului căruia i se face reclamă în câmpul de profil.
Pornind de la acest lucru m-am gândit că schimbarea numelui fişierului “ucp.php” şi înlocuirea corespunzătoare în fişierele de cod, şi nu numai, duce la o scădere drastică a spamului pe forum.
Ca şi metodă de lucru:
1. Descărcaţi site-ul pe calculator, numai partea de cod (pentru deservirea utilizatorilor – nu şi partea de admin-moderator) şi design (şabloane): fişierele din rădacina, directorul “includes” şi şabloanele).
2. Faceţi copie de siguranţă la fişiere şi la baza de date.
3. Folosind o aplicaţie gen Notapad++ sau PSPad faceţi replace la “ucp_”, “ucp.” în toate fişierele unde în loc de ucp puneţi numele noului fişier. Este bine să faceţi înlocuirea cu “match case” şi “all word only”.
Va trebui, dacă folosiţi Apache mod_rewrite, să înlocuiţi în fişierul .htaccess “ucp” cu numele nou şi în unele fişiere (ucp.php, ucp_register.php de exemplu) să înlocuiţi numai “ucp”, asta va trebui să o faceţi manual sau semiautomat. De asemenea redenumiţi toate fişierele a caror nume încep cu “ucp_”.
4. Folosind phpmyadmin sau alt utilitar înlocuiţi valorile “ucp” din campul module_class din tabela “mca_modules” cu numele noului fişier.
5. Inlocuiţi numele fisierelor “ucp” (ucp_) corespunzător, şi numele directoarelor (includes/ucp).
6. Faceţi upload la noile fişiere pe site. (fişierele din rădacina, directorul “includes” şi şabloanele).
7. Din pagina de administrare ştergeţi cache-ul şabloanelor.
8. Verificaţi dacă este totul în ordine.
9. Dacă este în ordine stergeţi de pe site fişierul “ucp.php”
10. Dacă sunt probleme restauraţi.
De preferat în acest timp să închideţi forumul.

Sper ca metoda aceasta să vă scapă de spambot-uri, cel puţin pentru o perioadă. Deocamdată abia am pus-o în aplicare.
Ca şi timp de lucru, trei ore ar trebui să ajungă – cred că merită efortul. Nu faceţi decât dacă sunteţi cunoscător, altfel rugaţi un prieten sau plătiţi un specialist.

NOTA: Am scris târziu în noapte acest articol, aşa că, cu scuzele de rigoare, posibil să mai fi amestecat ideile.

Sper să fie de folos.
Baftă.

Rezultat : dupa aproape 2 zile de la modificari nu am avut nici macar un spam pe respectivul forum. Am mai avut insa de modificat cate ceva… dupa schimbare unele fisiere au ramas cu vechea “apelare” :).